Greep uit mijn artistiek CV

Etsen, Aquarellen, Pastels......... het is de rode draad in mijn leven.

"Happiness Ceramics" is er bijvoorbeeld gekomen uit liefde voor klei,  de drang om te creëren en een voorliefde voor mooie en unieke dingen.

In mijn jeugd , vanaf 1972, studeerde ik aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Mechelen  Een overdosis zeg maar want als ik iets doe dan doe ik dat met volle overgave.  Ik volgde er dus dagleergangen, avondschool en weekendopleidingen. Daar heb ik het grote voorrecht gehad om er les te krijgen van schitterende kunstenaars als docenten.  Daar is niet enkel mijn passie voor kunst,  maar vooral ook mijn andere kijk op de gewone dagelijkse dingen gekomen.  Die ervaring met al die grote namen, en voor een stukje deel te mogen maken uit hun leefwereld, die heb ik mijn hele verdere leven meegedragen en gekoesterd.  

Lode Eyckermans was voor mij zeker één van de meest indrukwekkende docenten.  Met zijn ruwe bolster en zijn gouden hart zie ik zijn helblauwe ogen nog stralen als hij naast me stond en zei: “ klai, da moet vuule maske”.  En gevoeld heb ik die klei, de beelden die hij me liet maken, de aanwijzingen, de kritiek die hij gaf: snoeihard maar steeds opbouwend,  maar vooral het kunstenaarsvuur dat in hem brandde.  Een grote meneer, groot talent, een groot kunstenaar.  Ik ben bijzonder dankbaar dat ik een heel klein beetje van zijn vuur heb mogen delen.  Geen wonder dat dit de klas was waar ik het liefst vertoefde...... klei, daar is het mee begonnen.  Klei en het vuur van de kunstenaar.

Naast beeldboetseren heb ik ook het geluk gehad om om leerlinge te mogen zijn van docenten als onder andere Maria Segers voor tekenen, aquarel en gemengde techniekenMaurice Van Den Dries voor etsen, Gilbert Van Hool voor tekenen, Leo Bosselaars voor etsen en olieverfschilderen, Stanislas Van den Brempt voor kunstgeschiedenis.  Zij zijn voor mij de belangrijkste leermeesters geweest.  

In mijn 30er jaren ben ik dan nog even terug gegaan naar de Academie van Lier.  Deze keer om mijn laatste jaar grafiek daar af te maken terug onder de hoede van Maurice Van Den Dries, docent die ik ook in mijn jeugd mocht meemaken. 

In mijn 40er jaren ben ik dan ook even terug gegaan naar de Academie in Mechelen om daar in de klas van Bart Decq beelden te leren lassen.... een unieke ervaring onder de hoede van een groot kunstenaar.

Mede, of misschien wel hoofdzakelijk door al deze begeesterde kunstenaars, ben ik mijn ganse leven creatief gebleven.  Naast periodes van olieverfschilderen, aquarellen maken en etsen ben ik een 15-tal jaar geleden ook gestart met juwelen maken wat zich heeft vertaald naar "Happiness Collection".  Een merk met juwelen uit hoofdzakelijk duurzame materialen zoals handgeknoopte parels, halfedelstenen en massief zilver. Happiness Collection wordt ook in de toekomst nog verdergezet en uitgebouwd.

Maar nu, zovele jaren na mijn eerste kleistappen, voelt het maken van unieke keramieke stukken als thuiskomen.........  Klei vormt, samen met het vuur dat symbool staat voor het artistieke vuur, keramiek.  de cirkel is rond. Mijn cirkel is rond. Happiness Ceramics is geboren.  Het is in eerste instantie de bedoeling om mooie gebruiksvoorwerpen te creëren.  Functionele schoonheid zeg maar, al is dit begrip natuurlijk relatief.  Mijn doel is om de ‘Happiness’ , het geluk terug te brengen naar het kopje thee elke ochtend, dat toch ontzettend veel beter smaakt in een unieke tas ?  het eenvoudige slaatje dat bijzonder mooi oogt op een leuk handgemaakt duurzaam bordje.  Het versgeplukte veldboeketje dat staat te pronken in een uniek vaasje, een leuke overschotel, misschien wat kleine figuurtjes.........  meer moet dat voor mij niet zijn.  Het geluk zit in houden van kleine dingen en daar de schoonheid van zien.  Ik heb niet de pretentie om ooit naast mijn leeraars te staan, om “kunst” neer te zetten, maar ben hen ontzettend dankbaar dat ze me de microbe hebben gegeven om iets moois te maken en mijn oog hebben getraind om het mooie te kunnen zien....... En ondertussen blijf ik ook actief met Aquarel en pasteltechnieken.

Disciplines:

Etsen, tekenen, aquarel, beeldhouwen, pastel……

Onderwerpen: dagdagelijks leven en vooral ook industrie en reizen

Figuratieve weergave

Opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Mechelen vanaf 1972.

Leerlinge van onder meer:

Maurice Van Den Dries – etsen, tekenen en aquarel

Lode Eyckermans – beeldhouwen

Maria Segers – tekenen, aquarel en gemengde technieken

Stanislas van den Brempt – kunstgeschiedenis

Gilbert Van Hool – tekenen

Leo Bosselaers – etsen en olieverfschilderen

 Werk in bezit van de gemeente Olen, Stad Mechelen en Stad Herentals   

Gratis verzending

Voor België wordt er gratis verzonden vanaf 50 euro

Voor Nederland wordt er gratis verzonden vanaf 100 euro

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2008 - 2024 Happiness | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel